Pälstyper

© Nayra Gustavsson

     Kennel Zoulmate

Australian Cobberdogs  - Päls


Australian Cobberdogs kommer i lite olika pälstyper. Ingen av pälstyperna har någon  fluffing underull utan ett lager med päls och fäller därmed inte eller vissa fall väldigt lite. Det Finns hela sortimentet på färger och I tre olika storlekar...Stor, medium och miniatyr (liten).


Miniatyr/liten: 33cm - 42 cm

Mellan:  43cm – 51cm

Standard/stor: 52cm – 61cm


Detta är en allergivänlig hund men med det sagt är ingenting 100% alla reagerar olika! men en stor andel allergiker kan leva med en ACD utan några som helst problem.  Som allergiker är det extra viktigt att hålla hunden ren då det fastnar mycket I pälsen som kan utlösa en reaktion. Dessa hundar tål att tvättas ofta. Varannan vecka eller efter behov.



När hunden är valp har den valp päls och vuxenpälsen kommer runt 10-14 månader.





© Nayra Gustavsson

     Kennel Zoulmate

© Nayra Gustavsson

     Kennel Zoulmate

THE WOOL COAT, SIRAL WOOL


Woll coat liknar pudel päls och spiral woll beskrivs enklast som om du drar i en lock ifrån pudel. Den skall vara mjuk men är tätare än dom andra 2 fleece pälsarna. Woll underhålls lättast med klipp av maskin några gånger om året. Spiral Woll kan kan man hålla efter med sax och  borsta. När du borstar denna pälstyp får du något som jag kallar "swinto" En fluffig matta men denna får du bort genom att spraya vatten eller balsam på och kamma ut.






WAVY FLEECE


Denna pälstyp har mindre lockar än dom andra 2 översta. Huvudet kropp och ben är draperad i strömmande vågor. Ansiktet måste trimmas för att förkorta skägg och få fram ögonen. 

Den är lätt att hålla efter lång och man klipper med med sax och borstar.


Pälstypen är inte lika tät som de andra två.


© Nayra Gustavsson

     Kennel Zoulmate

© Nayra Gustavsson

     Kennel Zoulmate

CURLY FLEECE

 

Curly Fleece kallas även ibland för 'Spiral Fleece' Den har större vågor på pälsen jämfört med spiral woll.

 

Du Borstar inte denna pälstyp för ofta det leder bara till att du bryter ner fibrerna I pälsen , vilket leder till att den drar åt sej mer smuts och fukt som I sin tur leder till att den drar åt sej mer allergener. Det räcker att du borstar en gang I veckan eller varannan vecka.

Hos mej är detta den vanligaste pälstypen.


SATIN COAT


In emellan kan det dyka upp en lite mera släthårig individ ifrån en kull. Detta härstammar ifrån flera led baköver. Detta är en Perfekt ACD om du inte vill ha en massa pälsvård men den kan fälla i vissa fall och är därmed inte lika allergivänlig.




 



Det är bättre att borsta grundligt 1 gång upp till var 3dje vecka.

Detta gör så att du kan bevara den fina pälsen och gör så att du inte förstör fibrerna i den av en massa borstning.

När man borstar gör man det tätt inpå huden, du lyfter alltså upp pälsen, man håller upp pälsen med ena handen och borstar nedåt, ett lager I taget. starta längst ner och jobba dej uppåt.


Man lär valpen ifrån start att stå på ett trimbord, detta sparar din rygg och det blir lättare och roligare att hålla efter din ACD.

Ibland kan man få ta till småborstningar på områden där det är lätt att få tover.


En hundfön är en god investering!



Sen kommer vi till att klippa en ACD.


Den är ju bla känd för sin otroligt fina päls och kan man och tycker det är kul vill man ju gärna bevara den I största mån. Pälsen växer hela livet så den måste klippas på ett eller annat sätt.


Detta kan göras med sax eller maskin... beroende på hur lång du vill ha pälsen och hur mycket tid du vill lägga. Det kan vara lite svårt att få det jämt I början men man lär sej. Huvudet skall alltid klippas med sax man vill ha muchtas och ögonen skall synas. Man måste hålla bort hår så det inte växer in I ögonen.